ΤΙ ΘΕΛΩ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016


Χταποδοκεφτέδες

... Ώρα για ένα μεζεδάκι... #Χταποδοκεφτέδες , τυράκι, ελίτσες, ρακή ή τσίπουρο και... ήρεμη όμορφη παρέα...

Χταποδοκεφτέδες Θάσου: Ίσως οι πιό μεζεκλίδικοι κεφτέδες. Ελαφρείς, αφράτοι, λίγο αρωματικοί, πρωτότυποι, νόστιμοι, σπιτικοί...

- Η Συνταγή:

Υλικά
1 κιλό χταπόδι
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 αυγά
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
500 γραμμ. ψωμί βρεγμένο (το αντικαταστήσαμε με βρεγμένα κρίθινα κρητικά παξιμάδια!)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Προσθέσαμε και λίγο ούζο...

Για το χταπόδι: 1-2 φύλλα δάφνης και λίγο ξύδι ή κρασί στο βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.

Διαδικασία παρασκευής
Βράζουμε το χταπόδι μέχρι να πιεί τα υγρά του κι αν δεν έχει μαλακώσει προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Στη συνέχεια το ψιλοκόβουμε ή το αλέθουμε στο multi. Κατόπιν ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη, όπως του κιμά. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.1 κιλό μπάμιες φρέσκες...
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
4 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα στον τρίφτη 370γρ. (κρατάτε 3 κουτ. σούπας στην άκρη για τους κεφτέδες)
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΤΑΠΟΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

1 κιλό χταπόδι βρασμένο για 40 λεπτά
3 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
½ μαραθόριζα σε κομμάτια + 4 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
250γρ. ψίχα ψωμιού σε φέτες (ζυγισμένο χωρίς την κόρα), μουλιασμένο και στυμμένο
3 κουτ. σούπας ντομάτα στον τρίφτη
4 κουτ. σούπας ούζο αλεύρι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε τους χταποδοκεφτέδες: Κόβετε σε κομμάτια το χταπόδι και σοτάρετε με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το χταπόδι και ανακατεύετε. Αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπλέντερ σε 2-3 δόσεις και το πολτοποιείτε προσθέτοντας τη μαραθόριζα και το ούζο.
Ανακατεύετε τον κιμά του χταποδιού με το μουλιασμένο και στυμμένο ψωμί, την ντομάτα και τον μάραθο ζυμώνοντας για 3 λεπτά. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο.
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε καλά μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνετε μέσα το σκόρδο και το κρεμμύδι. Τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο απευθείας από το σακουλάκι και μετά από λίγο ρίχνετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και τέλος τις μπάμιες. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το ξίδι, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό στην κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μισοσκεπασμένο με το καπάκι για 20-25 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ πλάθετε κεφτεδάκια λίγο μεγαλύτερα από καρύδι και τα αλευρώνετε. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και τα τηγανίζετε σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα τους κεφτέδες, πασπαλίζετε όλο το φαγητό με τον μαϊντανό και δίνετε μια τελευταία βράση στο φαγητό. Σερβίρετε το φαγητό αμέσως.


Στην φωτο, προχθές ήταν όπως τους μαγειρεύουν οι μοναχοί στο Άγιον Όρος... Μάλλον τα καταφέραμε καλύτερα στο τηγάνι από τον Πατέρα Επιφάνειο...

Πηγή αρχικής συνταγής: ((λίγο από μας τροποποιημένη) www.newsbomb.gr

#Χωριάτικα_Σπιτικά_Φαγητά
Δείτε περισσότερα

Μου αρέσει!
Σχολιάστε
Σχόλια

    Regina Reginant

    Γράψτε ένα σχόλιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου