ΤΙ ΘΕΛΩ

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016




Κεφτέδες νηστίσιμοι με λαχανικά
Νόστιμοι & νηστίσιμοι κεφτέδες .Ιδανικός μεζές για ουζάκι ή κρασάκι ή μπύρα!!! .

ΥΛΙΚΑ
4 κολοκυθάκια...
3 μεγάλες πατάτες
2 μελιτζάνα ξεφλουδισμένη και τριμμένη στον τρίφτη
3 καρότα
1/2 ποτήρι τριμμένη φρυγανιά
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη στον τρίφτη
1 Κρεμμύδι
50 ml ελαιόλαδο
50 γρ, ελιές ,χωρίς κουκούτσι κομμένες σε μικρά κομμάτια
μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
200 γραμμάρια αλεύρι για το πασπάλισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι- πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα υλικά μας και έπειτα τρίβουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια ,την μελιτζάνα, το κρεμμύδι ,τα καρότα και τα σουρώνουμε ώστε να φύγουν τα υγρά τους για περίπου 15 λεπτά.
Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το λάδι, αλάτι- πιπέρι ,τις ελιές και τη φρυγανιά. Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι . Τηγανίζουμε λίγους - λίγους σε μέτρια θερμοκρασία σε ελαιόλαδο για να ψηθούν μέσα χωρίς να καούν από έξω. Τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το λάδι.

 

Το ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ , ΑΦΟΙ ΜΠΟΛΗ (ΠΛΑΤΩΝΟΣ 5,ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΤΗΛ.210 9590245) μας συμβουλεύει πως να επιλέξουμε τα πιο...φρέσκα ψάρια .
Tο φρέσκο ψάρι


– Αν το πιέσουμε με το δάχτυλο, δεν μένει σημάδι και η σάρκα του επανέρχεται γρήγορα στην αρχική της κατάσταση. Αν όμως αυτή την κίνηση την κάνουν όλοι όσοι αγοράζουν ψάρια, η σάρκα τους θα μαλακώσει από την πολλή πίεση. Σας διευκρινίζουμε ότι : οι μπακ...αλιάροι, τα σκουμπριά, οι κολιοί, οι παλαμίδες έχουν μαλακή σάρκα, οπότε δεν είναι κατάλληλα για το τεστ.

– Tα μάτια του είναι λαμπερά. Αν όμως τα μάτια του ακουμπούν στον πάγο, θαμπώνουν, παρ' όλο που μπορεί να είναι φρέσκο. Η σφυρίδα όμως έχει πάντοτε θολό μάτι. (Οι αλχημείες γίνονται με κολλύριο στα μεγάλα ψάρια και με την αφαίρεσή τους για να μη φαίνεται η θαμπάδα τους.)

– Είναι εντελώς άοσμο. Μετά από δύο-τρεις ημέρες αρχίζει να μυρίζει «ψαρίλα».

– Είναι σκληρό και άκαμπτο. Το τεστ που μπορούμε να κάνουμε είναι να το ακουμπήσουμε στην παλάμη μας. Aν το ψάρι σχηματίζει ένα τόξο προς τα πάνω, τότε είναι το πολύ δύο ημερών. Στον μπακαλιάρο όμως δεν ισχύει αυτό, το σώμα του είναι μαλακό ακόμη και όταν είναι πολύ φρέσκος.

– Tα βράγχια έχουν ζωντανό κόκκινο χρώμα και είναι υγρά και όχι στεγνά. Tα θαμπά και καφετιά βράγχια υποδηλώνουν ότι το ψάρι είναι τουλάχιστον τριών ημερών. Βυσσινί χρώμα έχουν τα βράγχια του ροφού και της στείρας. Επίσης, τα εντόσθια του φρέσκου ψαριού βγαίνουν ολόκληρα και δεν διαλύονται στην προσπάθειά μας να τα αφαιρέσουμε.

– Έχει λέπια γυαλιστερά, με μεταλλική λάμψη. Κατά τη διάρκεια της απολέπισης δεν καταστρέφεται καθόλου η σάρκα του. Aν το ψάρι είναι μπαγιάτικο, τότε, στην προσπάθειά μας να το απολεπίσουμε, το καταστρέφουμε. Επίσης δεν έχει αποχρωματισμένα μπαλώματα. Ειδικότερα για τη σαρδέλα, αν έχει μια κιτρινωπή ρίγα στα πλάγια, τότε δεν είναι σίγουρα φρέσκια.

– Αν το ψήσετε στη σχάρα, θα «ανοίξει» ελαφρά η σάρκα του στη ραχοκοκαλιά.


Δείτε περισσότερα
Η "Συνταγή της ημέρας" είναι μια πρόταση του καταστήματος μπαχαρικών "Μπαχάρ".Ευχαριστούμε!
ΡΙΖΟΤΟ ΣΟΥΠΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΤΗΣ
ΥΛΙΚΑ
250 ρύζι Arborio
1 κρεμμύδι ξερό
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλερι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 πράσο
4 σουπιές
2 σφηνάκια λευκό κρασί γλυκό
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. σκόνη μελάνι σουπιάς (φουσκωτή)
30γρ βούτυρο
30γρ παρμεζάνα τριμμένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η τεχνική για το ριζότο είναι γνωστή και κλασική, αν δεν την έχετε κάνει μέχρι σήμερα...ήρθε η ώρα!!! Θα το κάνουμε σε δυο στάδια για να χρησιμοποιήσετε ένα σκεύος αλλά και για να είναι ακριβώς μαγειρεμένο την ώρα που θα σερβίρετε. Για το ριζότο ψιλοκόψτε πολύ καλά το μισό από το ξερό κρεμμύδι και βάλτε το να σοταρίσει σε μια κατσαρόλα μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μια σκελίδα σκόρδου κομμένη στη μέση, όταν αρχίσει το κρεμμύδι να μαραίνεται, ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε συνεχόμενα για 5 λεπτά, σβήστε με το ένα σφηνάκι λευκό κρασί και αμέσως μόλις εξατμιστεί προσθέστε 300ml νερό και ανακατέψτε καλά. Όταν δεν θα έχει μείνει καθόλου υγρό στη κατσαρόλα ρίξτε το περιεχόμενο σε ένα ρηχό πιάτο και απλώστε το να πάρει θερμοκρασία δωματίου, (με αυτό το τρόπο θα συνεχίσει να μαγειρεύεται άρα θα θέλει λίγο χρόνο για να τελειώσει όταν θα είστε έτοιμοι να σερβίρετε). Για τις σουπιές, ψιλοκόψτε σε κύβους το υπόλοιπο μισό κρεμμύδι ξερό, το καρότο, το πράσο και το σέλερι σε ίδιο όσο μπορείτε μέγεθος και σοτάρετε τα στη κατσαρόλα με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή σχετικά φωτιά. Μόλις μαραθούν ρίξτε τις σουπιές κομμένες και αυτές σε μέτρια τετράγωνα και όταν από διαφανής ξεκινήσουν να παίρνουν ένα πιο λευκό χρώμα, σβήστε με ένα σφηνάκι λευκό κρασί, προσθέστε 400ml νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το φαγάκι σας να βράσει να μαλακώσουν οι σουπιές και να χυλώσει, για περίπου 40 λεπτά. Αλατοπιπερώστε πολύ ελαφρά γιατί το μελάνι είναι αλμυρό και θα ρίξετε και τη παρμεζάνα οπότε στη συνταγή αυτή το αλάτι θέλει προσοχή. Αν σε αυτό το στάδιο θέλετε να σερβίρετε τότε συνεχίστε αλλιώς κατεβάστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίστε όταν θα είστε έτοιμοι. Για να τελειώσετε το υπέροχο αυτό φαγητό ρίξτε στη κατσαρόλα το μισοέτοιμο ρύζι και τη μια κουταλιά της σούπας μελανιού διαλυμένη σε λίγο νεράκι. Θα χρειαστεί περίπου 200ml νεράκι ακόμα και 10 με 15 λεπτάκια σε χαμηλή φωτιά και είστε έτοιμοι!!! Αποσύρετε από τη φωτιά προσθέστε το βούτυρο και τη παρμεζάνα ανακατεύοντας καλά καλά για να γυαλίσει ωραία ωραία και να χυλώσει όλο το ριζότο σας, και σερβίρετε αμέσως. Είναι από τα φαγητά που σε βάζουν μέσα...όσο τρώτε θα θέλετε να φάτε κι άλλο, εμένα είναι από τα αγαπημένα μου και ελπίζω να γίνει και δικό σας αγαπημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου