ΤΙ ΘΕΛΩ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016


 
    Αφαιρούμε το κοτσάνι από το λάχανο με ένα μυτερο μαχαιρι έτσι ώστε να σχηματίζεται μια τρύπα κωνική προς το μέρος της καρδιάς του λαχάνου.
    Ζεματάμε το λάχανο σε νερό που βράζει, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και έπειτα χωρίζουμε τα φύλλα του.Τα μέσα φύλλα  προς τη άδεια του δεν τα πιάνει το ζεμάτισμα γιαυτό θα κρατήσουμε τη κατσαρόλα με το καυτό νερό και θα τα ζεματίσουμε κι αυτά. Προσέξτε το λάχανο δεν πρέπει να βρασει γιατί τα φυλλα θα κουρελιάζονται στο τύλιγμα και όταν  το φύλλο είναι μεγάλο το κόβουμε στη μεση η στα τρία για να γίνει αφράτη η γέμιση γιατί άμα είναι πολύ τιλιγμένα δεν μπαινει ζουμακι μεσα. Το χοντρό νεύρο που έχει στη μεση το αφαιρούμε και το κρατάμε και τα βάζουμε στο πύθμενα τις κατσαρόλας για να μη κολλησουν οι ντολμάδες. Τους βράζουμε σε μέτρια  θερμοκρασία, κουναμε κάθε τοσο τη κατσαρολα πιανοντάς την από τα δυο χερούλια
    Εκτελεση
    Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, 500 γραμ. μοσχαρίσιο και 500 γραμ.χοιρινό καλά θα είναι να είναι  αλεσμένος μια φορά,  το ρύζι, 1 κουτί κονκασέ 2 ντοματούλες ψιλοκομμένες και τη ψίχα από 2-3 ντοματουλεσ που θα τις αδειάσουμε 1/2 κούπα λάδι κι αν θέλετε μια κουταλιά της σούπα΄ς φυτίνη άλιωτη γιατι το λαχανο τη συκωνει, αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνουμε καλά. Γεμίζουμε τις 2-3 ντοματούλες τις βάζουμε  στο πιθμένα τις κατσαρόλας πάνω από τα κοτσάνια που έχουμε στρώσει για να μη κολλήσουν, προσέξτε το φαγητό κολάει εύκολα.
    Τώρα παίρνουμε ένα ένα τα μαλακά λαχανόφυλλα, βάζουμε το έξω μέσα,  βάζουμε μέσα  τη γέμιση και τα τυλίγουμε ( μην τα σφίγγετε στη χούφτα σας για να μην τυχόν και ξετιληχτούν γιατί φεύγουν τα όπια ζουμάκια έχουν, τοποθετώντας  το τέλος του κάθε φύλλου να ακουμπάει προς τα κάτω  δεν ανοίγουν,
    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, είπαμε πως στρώνουμε τα σκληρά μέρη από το λάχανο και αφού έχουμε τοποθετισει τις 3 ντοματουλεσ τοποθετουμε ανάμεσα τους ντολμαδάκια, τοποθετούμε από πάνω τους τα υπόλοιπα ντολμαδάκια σε στρώσεις.
    Προσθέτουμε νερό ώστε να σκεπάζονται οι ντολμάδες ίσα ίσα και συμλιρώνουμε αργότερα κι αλλο αν χριαστεί. 
    Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά προσέχοντας τα
    διόσμο, μαϊντανό, άνιθο, κρεμύδια δεν βάζω. Τα σερβίρω με μπόλικο λεμόνι και είναι υπέροχα και καθόλου βαριά!!!!!!
    Αυγολέμονο (Αν θέλετε )
    Στραγγίζουμε το ζουμί από τους ντολμάδες μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα.
    διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο από το ζουμί του φαγητού.
    Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τον χυμό των λεμονιών.
    Με ένα κουτάλι προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από το φαγητό.
    Δένουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά.
    Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το αυγολέμονο με τους ντολμάδες και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μια βράση και τα βγάζουμε από τη φωτιά
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου