ΤΙ ΘΕΛΩ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΑΤΙΕΣ (ΑΜΑΚΕΣ) Η ΜΠΟΥΜΠΑΡΙ
 Πεντανόστιμο χριστουγεννιάτικο φαγητό, που οι ρίζες του φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα.

Υλικά
Τα χοντρά άντερα ενός χοιρινού.
πολές καυκαλίδες ψιλοκομμένες
(Όσο περισσότερες τόσο πιο νόστιμη η οματιά)
το πνευμόνι του χοιρινού ψιλοκομμένο
1 κιλό πλιγούρι (αλεσμένο σιτάρι) υπαρχει στο σούπερ μάρκετ
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
μαϊντανός
λάδι λίγο
αλάτι
κανέλα κύμινο
πιπέρι
πορτοκαλόφλουδα ξεραμένη και τριμμένη


ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ;

«Πρώτα καθαρίζουμε τα εντερα πλένοντας τα με νερό πολύ καλά μετά  τα γυρίζουμε ανάποδα με μια βέργα και τα βάζουμε ένα- ένα κάτω από την ανοιχτή βρύση.
Όταν τα καθαρίσουμε όλα, τα κόβουμε σε κομμάτια όσο θέλουμε μεγάλα (μια αντεριά μπορεί να την κόψουμε σε 10 κομμάτια π. χ.) και τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα με λεμόνι ή κρασί για να φύγει η μυρωδιά.
Ύστερα ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις καυκαλίδες.
Ψιλοκόβουμε το πνευμόνι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μαζί με το πνευμόνι, ύστερα βάζουμε τις καυκαλίδες, τα μυρωδικά το αλάτι και το πιπέρι.
Αφού τσιγαριστούν όλα ρίχνουμε νερό να βράσουν.
Όταν βράσουν ρίχνουμε το πλυγούρι να πάρει ένα χόχλο και μετά σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Πρέπει να μην είναι πηχτό (αν πήξει ρίχνουμε ζεστό νερό) γιατί αν είναι πηχτό θα σπάσει το άντερο στο φούρνο (κάνει πουφ- πουφ και πετάγεται παντού).
Βουτάμε τα άντερα σε ζεστό νερό και τα γεμίζουμε με ενα χωνι με τη γέμιση έτσι όπως είναι ζεστή ακόμα.
Δεν γεμίζουμε πολύ τα άντερα γιατί το μπλουγούρι φουσκώνει στο ψήσιμο.
Τα δένουμε και από τις δυο άκρες, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Ρίχνουμε μέσα λίγο νερό και ψήνουμε το φαγητό σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου.
Αν θέλουμε γυρίζουμε τα άντερα όσο ψήνονται να ροδίσουνε και από τη μια και από την άλλη μεριά Αν Έχετε νεράτζια και ρίξετε χυμό από αυτά είναι το κάτι άλο. Το κρασάκι στο τραπλεζι απαρέτιτο!!!!!!! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου